security-testing | ethical-hacking | news

NIS 2 irányelv — Mit kell tudnia a magyar cégeknek?

2024. október 18-től a magyar vállalatoknak is alkalmazniuk kell a NIS2 védelmi intézkedéseket. Mi az a sérülékenység közzétételi irányelv (VDP) és miért fontos a NIS 2 megfeleléshez?

Balazs PoznerAugust 08, 2024 · 6 min read · Last Updated:

Az EU tagállamoknak 2024. október 17-ig kell átvezetniük az NIS 2 irányelvet (Network and Information Security Directive 2) a saját jogrendszerükbe, az érintett vállalatoknak pedig október 18-tól már alkalmazniuk kell a megfelelő védelmi intézkedéseket.

Az irányelv célja a kiberbiztonsági kockázatok csökkentése azáltal, hogy erősíti a szervezetek kiberbiztonsági ellenállóképességét, javítja az incidenskezelést és incidensjelentést, biztonságosabbá téve az együttműködést az EU tagállamai között.

Miért fontos a NIS 2?

A kiberbiztonság az EU egyik legégetőbb kihívása. A digitális technológiák a gazdaság, a kormányzás és a mindennapi élet szerves részévé váltak. Ezáltal az európai vállalkozások is sebezhetőbbé válnak a kibertámadásokkal szemben, melyek megbéníthatják a kritikus infrastruktúrát, súlyos pénzügyi károkat okozhatnak, és alááshatják a bizalmat a digitális szolgáltatásokban.

A NIS 2 irányelv kulcsfontosságú lépés a digitális infrastruktúra védelmében.

Az új előírások hátterében az elmúlt években jelentősen megnövekedett kiberfenyegetések állnak. Ahogy Bor Olivér, az SZTFH (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője fogalmaz:

“Mostanra olyan szintre növekedett a kiberbűnőzés mértéke, hogy ha a kiberbűnözés önálló nemzetállam lenne, akkor a világ harmadik legnagyobb gazdasága lehetne”

Milyen cégeket érint a NIS 2 irányelv?

A NIS 2 irányelv hatálya az alábbi szervezetekre terjed ki:

  • Vállalatok és beszállítók: Ide tartoznak azok a szervezetek, amelyek alapvető vagy fontos szolgáltatásokat nyújtva kulcsfontosságú szerepet játszanak az európai gazdaság és társadalom fenntartásában, mint például energia-, közlekedési, vízellátó, egészségügyi és digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, postai és csomagküldő szolgáltatók, hírközlési szolgáltatók, adatközpontok, illetve kiberbiztonsági szolgáltatókat nyújtó vállalatok.
  • Kiberbiztonsági kockázattal járó tevékenység: Ezenkívül kiterjedhet más szervezetekre is, amelyek tevékenysége jelentős kiberbiztonsági kockázatot jelenthet.

Kötelező a megfelelés, ha egy szervezet a fent említett kategóriák valamelyikébe tartozik, legalább 50 alkalmazottal rendelkezik, vagy pedig éves árbevétele meghaladja a 10 millió eurót.

A NIS 2 sok olyan céget is érint, amelyekre eddig a GDPR-en kívül nem, vagy alig vonatkoztak adatbiztonsági előírások. Ez a változás arra kényszeríti ezeket a vállalatokat, hogy olyan kiberbiztonsági fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyeket eddig elhanyagoltak. Ez a folyamat időigényes és költséges lehet, de elengedhetetlen a biztonsági fenyegetésekkel szembeni védekezés érdekében.

A NIS 2 irányelv és a magyar vállalkozások — mire számíthatunk?

A NIS 2 irányelv áttételesen érinti a magyar vállalkozásokat. Ez azt jelenti, hogy az EU tagállamainak, így Magyarországnak is be kellett építenie az irányelv előírásait a saját nemzeti jogrendszerébe. Ezt követően a magyar jogszabályok határozzák meg, hogy hazai szinten mely vállalkozásokra vonatkoznak a NIS 2 irányelv követelményei, és milyen kötelezettségeket kell teljesíteniük.

A NIS 2 magyar végrehajtási rendelete a szakértők szerint példaértékűnek minősül alapossága és szigorúsága miatt. A rendelet számos olyan előírást tartalmaz, amelyek meghaladják az EU-s irányelv minimumkövetelményeit, ezáltal fokozott védelem kiépítésére kötelezi a magyar cégeket a kibertámadásokkal szemben.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A magyar vállalkozásoknak figyelniük kell a magyar jogszabályok változásait és fel kell készülniük a NIS 2 irányelv követelményeinek teljesítésére, amennyiben azok rájuk is vonatkoznak. Ez magában foglalhatja a kockázatértékelés és kockázatkezelés végrehajtását, a szükséges technikai és szervezési intézkedések bevezetését, az incidenskezelési terv kidolgozását és a súlyos incidensek bejelentését.

A NIS 2 irányelv főbb követelményei:

  • Kockázatértékelés és kockázatkezelés végrehajtása
  • Megfelelő technikai és szervezési intézkedések bevezetése a kiberbiztonsági kockázatok kezelésére
  • Incidenskezelési terv kidolgozása és tesztelése
  • Súlyos kiberbiztonsági incidensek bejelentése a nemzeti hatóságoknak
  • Folyamatos felügyelet és fejlesztés
  • Sérülékenység közzétételi irányelv bevezetése

A rendelet további részletei itt olvashatók: a 7/2024. (VI. 24.) MK rendelet a biztonsági osztályba sorolás követelményeiről, valamint az egyes biztonsági osztályok esetében alkalmazandó konkrét védelmi intézkedésekről.

Fontos határidők a NIS 2 rendelettel kapcsolatban:

  • 2024. január 1. — Biztonsági osztályba sorolás, elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelős személy feladatköre és kijelölése
  • 2024. június 30. — Nyilvántartásba vételre bejelentkezés
  • 2024. október 18. — Védelmi intézkedések alkalmazása
  • 2024. december 31. — Első kiberbiztonsági audittal kapcsolatos szerződéskötés az auditorral
  • 2025. december 31. — Első kiberbiztonsági audit lefolytatása

Mi az a sérülékenység közzétételi irányelv (VDP) és miért fontos a NIS 2 megfeleléshez?

A Sérülékenység Közzétételi Irányelv (VDP — Vulnerability Disclosure Policy) az új NIS 2 irányelv része. A VDP keretbe foglalja biztonsági sérülékenységek bejelentésének és kezelésének folyamatát.

Mik a Sérülékenység Közzétételi Irányelv előnyei?

  • Bárki, aki sérülékenységet talál a weboldaladon, be tudja azt jelenteni a folyamatleírás alapján.
  • Biztosítja a legális hátteret az etikus hackerek számára, hogy az általuk talált sebezhetőségekre felhívják a cég figyelmét.
  • Pontos szabályokat és eljárásokat határoz meg, amely optimalizálja a hatékonyságot.

Miben segít a VDP?

  • Keretrendszert biztosít a cégeknek a sérülékenységek biztonságos és átlátható módon való kezeléséhez, azáltal, hogy hivatalos csatornát hoz létre, amelyen keresztül az etikus hackerek jelenthetik a sérülékenységeket, anélkül, hogy jogi következményektől kellene tartaniuk.
  • Javítja a cég biztonsági kultúráját azáltal, hogy lehetővé teszi a sérülékenységek legális bejelentését. A cég vállalja, hogy ha valaki betartja a bejelentési folyamat követelményeit, akkor jogilag nem szankcionálja.

Fontos tudni, hogy vannak olyan követelmények is, amelyek csak magasabb biztonsági osztály esetén szükségesek, Magyarországon a Sérülékenység Közzétételi Irányelv minden érintett cégnek kötelező lesz, biztonsági osztálytól függetlenül.

A NIS 2 rendelet alapján a cégek különböző biztonsági osztályokba sorolódnak, kockázatuk és az általuk kezelt adatok alapján. Ez a besorolás számos tényezőtől függ, beleértve az általuk kezelt adatok típusát és érzékenységét, a cég által nyújtott szolgáltatások kritikusságát, a cég méretét és bevételét, illetve a cég múltbeli incidenseit.

A rendelet szerint minden érintett szervezetnek kötelező létrehoznia “egy csatornát, amelyen keresztül fogadhatja a szervezeti EIR-ekben és rendszerelemekben található sérülékenységekről szóló jelentéseket.”

További információ:

15.18. Sérülékenységmenedzsment – Sérülékenységi információk fogadása

A NIS 2 irányelv be nem tartásának szankciói

A NIS 2 irányelvet be nem tartó cégek szankciókra számíthatnak, melyek a következőket foglalhatják magukban:

  • Pénzbírság: A szankciók egyik leggyakoribb formája a pénzbírság, amelynek összege a be nem tartás súlyosságától függően változhat.
  • Működési engedély visszavonása: Súlyos esetekben a hatóságok visszavonhatják a vállalat működési engedélyét, ami megakadályozhatja a vállalat működését.
  • Tevékenység korlátozása: A hatóságok korlátozhatják a vállalat bizonyos tevékenységeit, például adatkezelést vagy bizonyos szolgáltatások nyújtását.
  • Nyilvános megrovás: A hatóságok nyilvánosan is megbírságolhatják a vállalatot a be nem tartás miatt, ami károsíthatja a vállalat hírnevét.

Biztonságosan a NIS 2 megfelelés felé — Hogyan segíthetünk?

Csapatunk több éves tapasztalattal rendelkezik a VDP területén, jóval a NIS 2 előtt is ezzel foglalkoztunk. Számos nemzetközi referenciánk van, és büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk ügyfeleinknek a kiberbiztonsági kockázatok csökkentésében.

Menedzselt VDP szolgáltatásunkkal segítünk a magyar cégeknek egy olyan folyamat kialakításában, amelynek segítségével menedzselni tudják a sérülékenység riportokat.

További információ a VDP-ről itt érhető el: Managed Vulnerability Disclosure

VDP-vel és kiberbiztonsági szolgáltatásokkal kapcsolatban keressen minket itt vagy emailen keresztül.

Written by Balazs Pozner
CEO and Founder of HACKRATE Ltd.

Related ArticlesView All