security-testing | ethical-hacking | news

A VDP szerepe a NIS 2 megfelelésben: Amit a sérülékenység közzétételi irányelvről tudni kell

Az előző cikkben bemutattuk a NIS 2 irányelv követelményeit és a magyar vállalatokra gyakorolt hatását. Ebben a posztban részletesen tárgyaljuk a sérülékenység közzétételi irányelvet (VDP), amely a NIS 2 egyik kulcsfontosságú eleme. Megvizsgáljuk, miért nem elegendő egy egyszerű email cím a sérülékenységek bejelentésére, és miért van szükség jól felépített, strukturált VDP-re a vállalatok kiberbiztonsági pozíciójának erősítésére.

Balazs PoznerSeptember 02, 2024 · 7 min read · Last Updated:

Az előző cikkben bemutattuk a NIS 2 irányelv követelményeit és a magyar vállalatokra gyakorolt hatását. Ebben a posztban pedig a NIS 2 egy konkrét, rendkívül fontos elemét emeljük ki részletesebben: a sérülékenység közzétételi irányelvet (VDP).

A VDP egy olyan hivatalos dokumentum és keretrendszer, amely meghatározza, hogy egy vállalat hogyan fogadja és kezeli a külső felektől kapott, rendszereiben található biztonsági résekre vonatkozó jelentéseket.

A NIS 2 irányelv kifejezetten előírja a VDP bevezetését a 15.18. Sérülékenységmenedzsment – Sérülékenységi információk fogadása pontban, mégis sok cégben felmerülhet a kérdés: Miért nem elég csak egy email címet megadni a sérülékenységek bejelentésére?

Az alábbiakban kifejtjük, hogy ez miért nem megfelelő megoldás, milyen kockázatokhoz vezet és miért van a cégeknek szüksége jól felépített, strukturált VDP-re.

Miért fontos része a VDP a NIS 2 rendeletnek?

Ahhoz, hogy egy cég időben felfedezhesse és kijavíthassa a biztonsági sebezhetőségeit, elengedhetetlen egy hivatalos bejelentési csatorna megléte. A jól kidolgozott VDP abban segít a vállalatoknak, hogy gyorsan felismerjék a rendszereikben lévő biztonsági réseket és még azelőtt javítani tudják őket, mielőtt a kiberbűnözők visszaélhetnének velük.

A VDP tehát nem csupán egy kötelező eleme a NIS 2-nek, hanem egy proaktív eszköz a vállalatok kiberbiztonsági pozíciójának erősítésére és a biztonsági támadások csökkentésére.

Milyen következményekkel járhat, ha egy cég elhanyagolja a VDP-t?

Rejtve maradt sebezhetőségek

Ha nincs hivatalos csatorna, amelyen keresztül az etikus hackerek bejelenthetik a biztonsági sebezhetőségeket, akkor felfedezésük jelentősen elhúzódhat, ami magas kockázatot jelenthet a rendszer biztonságára. A rejtett biztonsági rések elsődleges célponttá válhatnak a kiberbűnözők számára.

Jogi és reputációs kockázatok

Ha egy sebezhetőség adatvesztéshez vagy más károkhoz vezet, a cég jogi eljárásra számíthat. A jogi következmények mellett a cég hírneve is romolhat, különösen, ha a vállalat nem kezeli átláthatóan az incidenseket. A legnagyobb veszteség azonban a bizalom elvesztése. Egy súlyos kiberbiztonsági támadás után az ügyfelek és partnerek nem fognak többé bízni abban, hogy a vállalat képes megvédeni az értékes adataikat.

IT biztonsági kockázat

Ha nincsenek jól strukturált folyamatok a biztonsági jelentések kezelésére, a csapatok könnyen túlterhelődhetnek ellenőrizetlen vagy irreleváns információkkal. Egy túlhajszolt IT csapat nem képes hatékonyan kezelni az özönlő információkat, így értékes idő és erőforrások vesznek kárba. Így pedig elképzelhető, hogy a kívülről érkező, potenciálisan kritikus sérülékenységekkel kapcsolatos információk is elvesznek a zajban.

Csapatunk tavaly átfogó felmérést készített VDP témában. A kutatásból kiderült, hogy a cégekhez beérkezett sérülékenységi jelentések döbbenetesen nagy része, 80%-a spam volt. Ilyen mennyiségű spam jelentés validálása rengeteg időt és erőfeszítést igényel egy IT csapat részéről.

Megfelelőségi problémák

A VDP hiánya komoly jogi és üzleti kockázatokkal jár. Akik nem tartják be a kiberbiztonsági előírásokat, azokat súlyos pénzügyi szankciók érhetik.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy VDP nélküli vállalat nagyobb valószínűséggel válhat biztonsági támadások célpontjává, ami jogi problémákhoz és reputációs károkhoz vezethet. A VDP hiánya akadályozza a vállalatot abban is, hogy erős IT biztonsági keretrendszert építsen ki és együttműködő kapcsolatot alakítson ki a kiberbiztonsági szakmai közösséggel.

Hogyan néz ki egy jól megtervezett VDP?

Egy hatékony VDP tiszta, egyértelmű kommunikációs csatornát biztosít a külső felek és a vállalat között, részletesen ismertetve a sebezhetőségek bejelentésének és kezelésének folyamatát, beleértve a szükséges információkat és az elérhetőségeket. Nemcsak a vállalat elkötelezettségét mutatja a kiberbiztonság iránt, hanem javítja is a cég hírnevét a partnerek és ügyfelek szemében.

A lépésről lépésre részletezett folyamat és a határidők segítenek az etikus hackereknek, hogy könnyen és biztonságosan jelezhessék a problémákat. A rugalmasság és a folyamatos figyelem biztosítja, hogy a VDP hosszú távon is hatékonyan működjön.

A VDP kulcsfontosságú részei:

  • Kapcsolattartási információk: Kihez fordulhatnak a jelentők?

  • Jelentési folyamat: Hogyan lehet a sebezhetőségeket bejelenteni?

  • Jelentési formátumok: Milyen formátumban várja a vállalat a jelentéseket?

  • Értékelési kritériumok: Milyen szempontok alapján értékeli a vállalat a bejelentett sebezhetőségeket?

  • Javítási folyamat: Hogyan kommunikálja a vállalat a javítási folyamatot? Milyen határidőn belül kell javítani a sebezhetőségeket?

  • Kommunikáció: Hogyan kommunikál a vállalat a jelentővel a folyamat során?

  • Közzétételi irányelvek: Mikor és hogyan teszi nyilvánossá a vállalat a sebezhetőséget és a javítást?

A VDP folyamata, lépésről lépésre

1. lépés: Keretrendszer kialakítása

Segítünk meghatározni a VDP tartalmát, úgy, hogy jogi védelmet biztosítson a vállalat számára és azok számára is, akik a sebezhetőségeket az előírt módon jelentik be.

2. lépés: Sebezhetőségi bejelentő űrlap létrehozása

Csapatunk segít a sebezhetőségi bejelentő űrlap beágyazásában a cég weboldalára. Fontos egyértelműen jelezni, hogy az aktív biztonsági tesztelés nem engedélyezett a VDP folyamatban.

Publish our VDP form

3. lépés: Ellenőrzött jelentések fogadása

A Hackrate Ethical Hacking Platformon keresztül ellenőrizzük (validáljuk) az összes beérkező jelentést, mielőtt továbbítjuk a cég IT csapatának.

4. lépés: A sebezhetőségek kezelése

Az utolsó lépés a bejelentett sebezhetőségek menedzselése és javítása. A folyamat során a Hackrate csapata segít a cég és az etikus hackerek közötti kommunikációban is.

Receive validated reports

Miért tanácsos a VDP-t kiberbiztonságban jártas partnerrel együttműködve kialakítani?

A VDP bevezetése és üzemeltetése komplex feladat, rengeteg kihívással. Egy tapasztalt, VDP-ben jártas kiberbiztonsági céggel létrehozott partnerség számos előnnyel jár.

Szakértői tudás és tapasztalat

Egy VDP-ben tapasztalt csapat rendelkezik a szükséges szaktudással ahhoz, hogy egy hatékony és megbízható keretrendszert hozzon létre és hosszú távon is fenntartson.

Folyamatos figyelem

A beérkező jelentések folyamatos figyelése és kezelése időigényes feladat. Egy szakértő csapat biztosítani tudja, hogy minden jelentés megkapja a szükséges figyelmet, a cég pedig időben tudjon reagálni.

Technikai szakértelem

A VDP-vel kapcsolatos feladatokhoz gyakran mélyebb technikai ismeret szükséges. Egy szakértő csapat képes kezelni a komplex technikai kérdéseket és megtalálni a megfelelő megoldást.

Folyamatok optimalizálása

A VDP-szakértők segíthetnek optimalizálni a jelentések kezelésének folyamatait, csökkenteni a false positve (invalid) riasztások számát és növelni a program hatékonyságát.

Jogi szakértelem

A VDP-vel kapcsolatban jogi kérdések is felmerülhetnek, különösen a hackerek bejelentéseinek kezelése során. Egy kiberbiztonsági jogszabályokban jártas csapat segíthet kialakítani a megfelelő jogi keretrendszert és biztosítani a szabályoknak való megfelelést.

Strukturált bejelentő felület

A szakértő csapat képes olyan strukturált jelentésbejelentő felületet kialakítani, amely megkönnyíti a jelentések kezelését és az invalid riasztások szűrését.

Összefoglalva: Egy VDP-ben jártas céggel való együttműködés számos előnnyel jár, beleértve a szakértői tudást, a folyamatok optimalizálását, a jogi megfelelőséget és a biztonságosabb környezet kialakítását. Ezáltal a vállalatok hatékonyabban kezelhetik a biztonsági kockázatokat és védhetik meg értékes adataikat.

Miért jó befektetés a menedzselt VDP?

Bár egy menedzselt VDP program bevezetése elsőre kiadásnak tűnhet, hosszabb távon költséghatékony megoldás. A külső szakértők bevonásával nem csak a műveletek hatékonysága növekszik és a téves riasztások száma csökken, hanem a vállalat belső erőforrásai is jobban kihasználhatóvá válnak. Ennek eredményeképpen a cég gördülékenyebben működik, így több időt és energiát fordíthat alapvető üzleti céljaira.

A külső partner gyorsasága, alkalmazkodóképessége és mélyreható szakértelme garantálja, hogy a vállalat kiberbiztonsági pozíciója mindig naprakész legyen, és lehetővé teszi a költségek hosszútávú csökkentését is.

Hogyan segíthetünk?

A Hackrate csapata több éves tapasztalattal rendelkezik a VDP területén, számos nemzetközi referenciával. Menedzselt VDP programunk segítségével hatékonyan azonosíthatja és kezelheti vállalata sebezhetőségeit, ezzel jelentősen csökkentve a kiberbiztonsági kockázatokat.

VDP-szolgáltatásaink részleteiről itt olvashat: Managed Vulnerability Disclosure

VDP-vel és kiberbiztonsági megoldásokkal kapcsolatban keressen minket itt vagy emailen keresztül.

Written by Balazs Pozner
CEO and Founder of HACKRATE Ltd.

Related ArticlesView All